Frankrikeresan dag 5 (5/6) - Dagen D, le Jour J, The D-day


Musée Mémorial de la Bataille de Normandie.
Fransk (tror jag) soldat från andra världskriget, dagen D (le jour J). Personliga tillhörigheter: däribland hemgjorda spelkort med valörer av blyerts


Körde man lite för snabbt så syntes man lite för mycket...


Copyright: David
Jag och min Liverpoolare


Efter museibesök gick vi och åt och David fotgosade lite med den mjuka tygtapeten på restaurangen


Här väntade tyskarna när de allierade stormade Bayeux's stränder


Ingångarna till bunkrarna syns överallt på sluttningarna ovanför stränderna Utah beach, Omaha beach ( där USA's trupper landsteg), Sword beach, Gold beach (där Storbritanniens trupper landsteg) och Juno beach (där Kanadas trupper landsteg). Vi besökte dock bara Omaha beach.


Här, i de kalla och fuktiga bunkersystemen, låg tyskarna, redo att försvara kustremsan


Här kom skeppen in den 6e juni, 1944. En stormig morgon 06:25 rullar 32 amfibiebåtar in på stranden tillsammans med ett kavalleri. 06:35 stormar den första fotburna truppen stranden. Det regnar och det är kyligt och dimmigt och tusentals tyska soldater väntar i sluttningarna beväpnade upp till tänderna och i skydd av bunkrarna. Hur skulle du ha känt dig?


Sluttningarna döljer många bunkrar - och dolde många tyska soldater




Copyright: David
Här var militärlägret för krigsfantaster. Undrar hur de firade Dagen D

Dagen (söndag) döpte vi till "Dagen D-dagen". Vi startade allt med ett besök på Musée Mémorial de la Bataille de Normandie. Där fick vi läsa på ordentligt om vad som egentligen hände. I korthet: de allierade invaderade Frankrike för att befria landet från nazisterna (mer kan läsas på wikipedia...).

Efter museibesök fortsatte vi dit det hela utspelades, den berömda kustremsan som var utgångspunkten för invasionen. En av de första städerna som befriades från tyskarna var Bayeux som vi åkte igenom på väg mot vårt nästa mål. Det är tack vare det som staden är så väl bevarad. Några kilometer ifrån staden ligger stranden som numera kallas Omaha beach efter de amerikanska truppernas invasion.

Faktum är att dagen vi besökte museum och strand så var det dagen innan årsdagen av landstigningen. Därav rullade det omkring en massa amerikaner och britter i militäruniform och stridsjeepar överallt på småvägarna. Vi hittade t.o.m ett militärläger ute i regnet för inbitna krigsfantaster...

Sammanfattning: krig är hemskt och det är pinsamt och barnsligt att mäktiga människor inte klarar av att hålla fingrarna borta från varandras landsgränser, naturtillgångar och vad annat det nu kan vara. Att inte lyckas lägga sitt ego åt sidan och tänka på alla människor som får sätta livet till för någonting helt jävla onödigt är tragiskt!!!

Kommentarer
Postat av: David

Din slutliga kommentar var en bra prick över i:et!

2011-06-09 @ 02:19:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0