Frankrikeresan dag 19 (19/6) - Mima David!


Wake up time i Baden-Baden. Tittar ut från balkongen på operahuset som stal våran parkeringsplats kvällen innan


On the road again. Får därmed återse mina älskade byggarbetsgubbar. Den här glada gubben menar att byggarbetsköerna snart är slut. Hur långt det är kvar står under på skylten


Den här sura menar att det är hela 8,5 km kvar.


Här bor Hugh Höffner med sina Playboy Höffners


Solnedgång från färgan över från Tyskland till Danmark


Min älskling med Påhls Tuborg


När vi skulle av båten så gick jag och hämtade upp David ur lekrummet. Han hade haft det lite ensamt, men jätteskoj


Danmark


Öresundsbron


Brahe hus under kisspausen


Nattlig underhållning

Söndag. På morgonen så var det bara att förbereda sig för en långtur. Från Baden-Baden (DE) till Ödeshög (SE). David gick och hämtade bilen och jag drog ner packningen till foajén. Det gick inte så bra. Jag ramlade två ggr på samma trappsteg... Det lät helt sjukt mycket när jag dunsade ner i heltäckningsmattan så jag vet inte vad receptionisten trodde måste ha hänt!

Väl inpackade i bilen bar det av. De sedvanliga tyska bilköerna följde och därmed fick jag se mina älskade bilköskyltar igen!! Nere i Puttgarden åkte vi färgan över mot Rödbyn i Danmark. I slutet av båtresan hade David 90 cent att göra sig av med. Han stoppade ner dem i en enarmad bandit och hux flux så hade han vunnit 86 euro på typ 2 minuter. Vi fattade ingenting hur vi skulle få ut pengarna och båten var typ framme. En städare kom fram och hjälpte oss och som tack donerade vi de 10 sista eurosarna som var kvar i maskinen. Ca 700 kr rikare går en chockad David tillsammans med en överraskad Katinka ner till bilen.

En nattlig resa genom Danmark och södra Sverige följer. Runt 3-tiden (efter ca 160 mil) så är vi framme i Davids föräldrars semesterhus i Ödeshög (Östergötland).

Frankrikeresan dag 18 (18/6) - Var det Baden-Baden eller Heuweiler?


Ut på balkongen på morgonen. Inta min favoritplats och se ut över staden


Regn, regn och mera regn


Välkommen in i Schweiz


Sjukaste ljudvallen


Moln, moln och mera moln


Och så den sjukaste bilkön!!!


Vilken tur att vi hade Stanley Cup inspelad så blev David lite glad <3


Stinco hette det här köttet...


Här får endast bilar med vit bakdörr parkera


Var vänlig gå en trappa ner om du har rullstol, vill ringa-, gå på toa- eller supa


Tittar ut genom restaurangfönstret. Ja, fortfarande köMoln, industri och hästar


Fatta att bo här... (!)


Hund som längtar ut


Borde den här lilla bilen ens få åka på motorvägen?


Och så en riktigt ful bil


Snart framme i Baden-Baden - Tyskland. Och här väntar en otrevlig överraskning

Från Italien med mål - Tyskland (Baden-Baden). Regnet vräkte ner och molnen hopade sig runt bergen omkring oss i bergspasset. Vi kom till slut in i Schweiz och inte långt efter det så började en i stort sätt stillastående kö rada upp sig. På radio säger de (på tyska) att köerna ligger på 1 h och 45 min (har jag för mig).

Sedan blir det hackkörning. Stilla i 10 min. Åka 1 min osv. Jag är sjukt kissnödig och David är sjukt irriterad. För att muntra upp min chaufför så drar jag fram datorn där vi har de två sista Stanley Cupmatcherna (fast David vet bara att det finns en ännu). Det dröjer inte lång tid innan David är på topphumör igen

Till slut kommer vi äntligen fram till ett motorvägsstopp. Där äter vi Stinco och ser bilköerna mestadels stå stilla utanför fönstret. Efter en stunds vila bär det så av igen. När äntligen körna sinar så är både jag och David glada men vi träffar på flera byggarbeten på vägen till Baden-Baden. Och väl där väntar en otäck överraskning... som jag själv har orsakat!!

Vi åker till hotellet som vi har bokat. Det är samma hotell som vi bodde på under Italienresan 2009. Vi hittar därmed ganska lätt. Väl där verkar hotellfäreståndaren lite förvirrad och hittar inte min bokning. Efter mycket om och men är jag riktigt osäker. Vi får låna en dator och jag kollar min mail. Då upptäcker jag det som får mig att sätta hela hjärtat i halsgropen. Jag har mycket riktigt bokat rum på hotell Laube. Men på hotell Laube i Heuweiler som ligger 10-20 mil längre bort i Tyskland. David är helt slut efter en sjukligt lång dag på körbanan och att åka 2 timmar till är inte att prata om.

Ca fem minuter innan ankomst till hotell Laube i Baden-Baden så hade en annan svensk tagit det absolut sista rummet så det var bara att leta rätt på ett annat hotell. David var trött och frustrerad och jag skämdes som fan!!!!!! Jag vet inte om jag någonsin har skämts så mycket. Hur kunde jag vara så klantig!!??

Till slut hittar vi ett hotell med ett ledigt rum. Men de har ingen parkering. Alla uteparkeringar i stan är reserverade för invånarna och närmsta parkeringshus är reserverat för gästerna till spektaklet som är samma kväll i operahuset mitt emot hotellet. Frustrerade som aldrig förr åker vi runt i staden och letar efter parkeringsplatser. Mitt i skiten så ringer en förvirrad kvinna från hotell Laube i Heuweiler och undrar var vi är någonstans. Jag står mitt på gatan i Baden-Baden medan David och bilen är någon annan stans och kvinnan i luren pratar knappt någon engelska och hon förstår mig inte alls. Plötsligt dyker bilen och David upp och jag langar över telefonen så får David snacka lite tyska.

Hotellrummet i Heuweiler ska betalas trots misstag och så var det med det. Till slut tar vi ett parkeringshus 15 minuters gångväg bort och efter ett svettigt släpande på resväskor är vi framme vid hotellet och slänger i oss en sen middag på restaurangen som ligger precis utanför hotellet. Skitmysigt och jag har nästan slutat skämmas och David är nöjd.

Efter en kvällspromenad genom stan så sätter vi oss på en liten familial pub  med runt 6 original som gäster. Vi tittar på spritmenyn. David beställer en öl och jag beställer en nubbe ur listan som heter något sjukt kul och konstigt namn. Typ Krabbelnuffensnaufen eller nåt. Den äldre kvinnan som äger puben tittar frågande på mig vilket slutar med att två andra gäster också beställder samma sak. Det smakar PEPPAR!!! Det kändes knappt som jag hade druckit någonting för efteråt känns det som att jag har ätit ett helt kar med peppar!!! Jag får prata lite franska med en parisare på puben och en galen tysk vill att jag ska ta en till Krabbelsnuffenkorven med honom. Jag säger att det får bli en annan gång. I natten går vi hem, nöjda över pubvalet. Nattisov efter en lång dag

Frankrikeresan dag 17 (17/6) - Med eller utan sås, det är frågan


En livs levande skylt


SnickersDavid


Mot St Tropez då ;)


Man märker att man är i SÖDRA Frankrike


Rivieracyklist


Sedan blev det - minst sagt - lite molnigt


Jag försökte förjäves lösa korsord. Både pga de typ 40-70 tunnlarna vi åkte igenom. Och pga att de var på svår franska


En av de otaliga tunnlarna


Framme vid vårat hotell. Varazze, Italien. Här ser ni garaget (hårt bevakat av exentrisk italiensk hotellföreståndare)


Varazzes gränder


Det är såhär maffiabarnen lär sig "dismember the bodies"


Twilight zone...


Typisk italiensk tvättlina


Bappolsiner!!


Ser säkert väldigt annorlunda ut en solig, vindstilla dag


Miss nummer ett


Miss nummer två


Jag nämnde att det blåste lite va!?


Och helt plötsligt inleds en basketmatch på en pir...


Såhär parkerades bilarna av hotellpersonalen... :S

Vi började så åka hemåt mot Sverige. För att undvika de höga motorvägsavgifterna i Frankrike så valde vi att åka genom Italien för att sedan köra genom Schweiz, Tyskland osv.

Vi åkte längs vindlande bergsvägar genom moln och framförallt... TUNNLAR!!! Har ingen aning hur många de var... men det var ju långt ifrån normalt. Vi åkte nästan mer tunnel än fri väg.

Väl framme i Varazze letade vi reda på vårat hotell, vilket var ganska enkelt pga helt okej skyltning. Han som jag gissar är hotellägaren var en italienare i 40årsåldern med väldigt mycket kroppsspråk. Han bad om bilnycklarna då han skulle bli tvungen att flytta runt bilar för att de alla var kvadrippelparkerade, Sedan säger han: "Don't worry! You can trust me!" och detta med så häftiga armrörelser att han slänger iväg Davids bilnycklar. Hahahahhahahahah!!!! Topp 10 roliga händelser den här semestern!!

Ner på stadsvandring då. Efter möte med charmigaste (och gubbsjukaste) bagarna och en halvering på inköpet där, så gick vi för att leta restaurang. Hur det nu kom sig hamnade vi på en lite sådär pizzeria/restaurang. David ber kyparen se till att han inte får någon sås om det är mjölk i. Maten kommer in och Davids biff är indränkt i gräddig sås. Han ber dem göra om, göra rätt och ber dessutom att få köttet "well done". När det kommer tillbaka är det "rare". Han skickar tillbaka köttet igen och säger att det inte var well done. När det kommer tillbaka för en tredje gg är det fortfarande rött. Vi går till utgången och säger att vi inte tänker betala. Han säger att det inte går för sig. Efter väldigt mycket ordande fram och tillbaka så betalar vi iaf och går därifrån. Dålig service!!! De borde skämmas.

Efter att ha tittat lite på en plötsligt uppdykande basketmatch och ha ätit en varsin italiensk glass så kom vi till slut hem. Och nog sov vi gott tror jag :P


Frankrikeresan dag 16 (16/6) - Och tuttarna svajar i havsbrisen


Laktosfri glass till David. Jordgubbssorbet med sojachoklad... i en blomma!


Solbad


Nej. Det är ingen galjonsfigur. Hisa' dajva'!


Visst kan man sola med jeans... om man vill(?)


Tog kort på lite ögongodis till David...


... och så lite ögongodis till mig ;)


Åh. Fransmän och boule alltså!!


I bakgrunden i vita tröjor ser du Marseilles bouleförening som var på besök i Cassis


Galna badklippor


Den galna båtguiden som speaks "english very very very very BAD!" tyckte att han skulle hjälpa till och knäppa en bild på oss.


Klippformationen kallas "Guds finger"


Grottan kallas "Helveteshålan"


Detta sa de inget om, men jag tyckte iaf att det var SJUKT likt en krokodil!!!Kan inte minnas att jag någonsin ätit dessa "svenska kakor"...


Dagens bild på den drogade katten


Gratis "Kir" på favorisrestaurangen med favoritkyparna...


... och så gratis oliver (bara till mig, moaaahahahahahhahhah!!!)


David vid ingången till stadens boulepark(!)

Vi körde stan igen i lite senare tappning efter inledningen av en fransk "grasse matinée" (fet förmiddag = sovmorgon).

Vi tog en längre tur för att utforska även "utkanterna" av Cassis och bevandra stränderna och de lena badklipporna. David köpte en laktosfri glass och smaskade i sig den i solskenet.

Medan David sedan tog en tur tillbaka till lägenheten för att uträtta lite ärenden tog jag en tur runt stan och satte mig på en bänk vid stranden och lekte paparazzi.  Seriöst är jag grymt bra på att smygfota folk!!! Tuttbild till David och rumpbild (bla) till mig :D

Efter en lätt lunch tog vi en 65 minuter lång båttur ut runt klipporna och in i vikarna för att se på omgivningarna. Det var väldigt dramatiska klippor som stack rakt lodrätt upp ur havet flertalet tiotals meter upp i himlen.

På kvällen så tyckte både jag och David att det var dags att göra ett återbesök på vår favoritrestaurang från första kvällen. Där blev vi bjudna på både fördrink och "amouse bouche". Eftersom David inte gillar oliver så fick jag nöjet... :D

Mycket trevlig kväll. Som vanligt! PUSS


Frankrikeresan dag 15 (15/6) - Skuggan kan vara skön vid toaletten


Jaha... och så vaknade man till den här skiten ;)


Den drogade katten måste fått dagens dos redan vid frukosten


Min älskling!!!


Jag spionerar lite på grannarna. Här: odlaren


Här: Man slänger skräp(lik?) på sitt bilflak


Freeeeeeeeeeeeknar!!! (crazy smile)


Skööööönt!!!!!!!!


"Kom nu älskling så myser vi ihop oss vid den offentliga toaletten och har det skönt till ljudet av fläktsystemet!"(?)


Seriöst! 20 spänn för en flaska rött...!


Vi hittade en senior citizen ninja turtle i sitt semester retreat. Han verkade lite dekis så vi störde inte


Tur att jag glömde bikini hemma. Jag kunde ju blitt arresterad för tusan!!


Vi körde internetmaraton på kvällen (typ 6h) iom att internet i lgh var så dåligt

Dag nummer två i Cassis. Fortfarande varmt, fortfarande sol, fortfarande underbart! Utsikten från balkongen som man ser när man vaknar får en att ta ett djupt andetag och slappna av.

Efter en frukost på baguette och sockersylt så tar vi en sväng på stan och njuter av solen, tittar på folket och tittar lite mer på folket och sedan myser lite mer i solen.

Vi käkade middag på ett dyrt ställe som David tyckte var over prized. Jag gillade min risotto, men jag måste säga att min sea bass kunde ha givit lite mer (för att hålla med David :P).

Resten av kvällen spenderades på en bar med skumma stammisar som lät otroligt mycket. Jag tog ett glas vin och David tog en rom&cola som jag nästan spydde av. Det var en femma rom i ett litet glas med cola, valuta för pengarna (?). Vi tog vara på att baren hade gratis internet (egentligen anledningen till varför vi gick dit). Sex timmar senare gick vi hem, vinkade åt restaurangägare och kypare från kvällen innan och så avslutades även denna dag!

Ljumna nätter.........

Frankrikeresan dag 14 (14/6) - Tokiga restaurangägare och galna servitörer


Man märkte när man började närma sig côte d'azur...


Katten på vårat hotel måste varit drogad


Utsikten från lägenheten vi bodde i


Pengahinken på våran favoritrestaurang Där vi åt två av tre kvällar


Cassis


Les Calanques
HamnenStadens kasino

Pga allmänt dåligt väder överallt i Frankrike förutom på Rivieran så åkte vi till.. ja, Rivieran. Vi åkte och åkte och åkte och när vi kommit en bra bit och gick ur bilen på en rastplats så kände vi var vi var på väg. Från 17 grader till trettio grader på några tiotals mil.

Väl framme i vårt mål, Cassis så irrar vi (sedvanligt) runt ett litet tag och hittar till slut hotellet uppe på en asfaltskulle(?) i staden. Vi får se vårt lilla(!) rum. David står ut ungefär 10 minuter i vår lilla skokartong och vi byter snart till lägenheten som hotellet äger. Pga att hotellet ligger på en höjd har vi SUPERutsikt.

PS. så finns det en katt på hotellet som verkar helt avtrubbad. Den ligger alltid någonstans på marken och ser allmänt utslagen ut. Klappar man den så böjs nacken långsamt långsamt ner som ståltråd och stannar där... DS

Efter avslutad incheckning så besöker vi en av alla restauranger som ligger runt Cassis hamn. Restaurangägaren, herr "I'll fix it. I know best!" tog hand om oss och såg till att David inte fick någon mjölk i sin mat. Detta med hjälp av hans kypare, unge herr "I REALLY like to express myself!". De var så otroligt charmiga och bjöd på sig själv. Riktigt härligt. Besöker du Cassis någon gång så ska du äta på "Le Mistral"!

Efter middagen gick vi runt staden och hamnen och njöt av den kvällsljumna luften och de vackra omgivningarna.

Frankrikeresan dag 13 (13/6) - All we need is...


Château de la Rochepot


Sleep à la 1200-talVackra glaserade takplattor


Vid toaletterna hittade vi de här


Vindlande by vid klippornas fot


Yrsel...


Underbaraste loppmarknaden


Titta noga på högen med tidningspapper och annat skräp


Varför man dricker vin i Bourgogne. Ironiskt nog såg jag den när David var inne i en butik bredvid och köpte skitdyra småflaskor med vatten
Översättning: "Här ser du varför man aldrig dricker vatten längre i Bourgogne" (det är ett vindistrikt)


L'hôtel de Dieu (Guds hotell) i Beaune

Måndagen spenderade vi i Beaune... bland annat. Men först åkte vi till staden Rochepot för att besöka slottet med samma namn. Det byggdes på 1200-talet och det ägdes av en högt framstående riddare av släkten Pot på 1500-talet. Därav kom namnet på både stad och slott. Under franska revolutionen (slutet av 1700-talet) ruinerades det men återkontruerades igen under slutet av 1800-talet.

Efteråt åkte vi till Beaune för att traska runt lite i staden eftersom: i Meursault som vi bodde i var allt stängt pga "måndag". För att komma till Beaune åkte vi en riktig bergochdalbaneväg. Upp ner, upp ner, upp ner. Vi kom upp på en höjd med i princip lodräta väggar till marken långt nedanför. Jag insåg en gång för alla att jag är seriöst höjdrädd. Jag hade ångestkänslor i magen till och med när David stod nära kanten. Jag blev tvungen att vända mig om och gå tillbaka till bilen

Iaf så hittade vi en stor loppmarknad (med mer seriösa expositörer) i Beaune. Den var belägen i en stor hall och den var anordnad av en supporterklubb för ett lokalt fotbollslag.
Händelser:

1) Jag letar toalett och blir anvisad av två skilda funktionärer till en dörr där det stor privat. När jag försöker gå in så säger en sur gubbe att det bara är till för expositörer. Jag går tillbaka till funktionären som jag pratade med sist som sitter i kassan vid entrén. Han debatterar lite högljutt med den sura gubben och tycker att han är fånig men gubben vill inte ge sig. Till slut tar funktionären med mig till sin kassalåda och ger mig 50 cent (ca 5 kr) för att gå till betaltoaletten utanför. Världens gulligaste!!

2) Jag har kommit in igen efter toabesök och hittar en man som bland annat har en låda med massa gamla pengar. Jag har en del mynt hemma och bestämmer mig för att utsöka samlingen Jag rotar igenom lådan på gamla franc och centiments i mynt och sedlar. Efter någon minut får jag sällskap av expositören i fråga (en ny, inte han sura gubben). Han och jag står och gräver i lådan tills vi har fått fram en ganska komplett samling från 25 centimens till 5 franc (småpengarna 25-50 centiment i sedlar!). Jag siktar in mig på 20-talsmynt men tyvärr fattas några så jag får nöja mig med 40-talare. Jag tackar så hemskt mycket för hjälpen och betalar 5 euro för mina franc.

3) David behöver lite tolkning hos en tant som står och säljer frankerade och stämplade vykort från olika länder. Medan David står och kollar gamla vykort från Sverige med text på franska inser jag att den här tanten också har en låda med gamla pengar. Jag hittar en av mynten som fattas från 20-talet. Jag frågar "hur mycket?" men hon och vad jag antar är hennes man säger att det är för lite för att betala för och jag får den. Jag tackar så hemskt mycket.

4) Några sekunder efter jag har mottagit gåvan så kommer snälla expositörsgubben med pengalådan och visar att han har hittat mynten från 20-talet som fattades från det jag köpte av honom och säger att jag får dem. Jag tackar än en gång så hemskt mycket och känner mig helt överväldigad över att jag får pengar både från höger och vänster.

5) David hade gått och fnulat på ett fotoalbum med en massa privata foton som en fransk soldat hade tagit under andra världskriget. Vi gick tillbaka till mannen som hade det för salu och pratade lite mer med honom. Pang och bom så slutade det iaf med att David köpte hela albumet.

En händelserik dag blev det!

Frankrikeresan dag 12 (12/6) - Crème brulée i mitt hjärta


Champs Élysées - Triumfbågen hägrar i fjärran


Allez! La Suède!


En typisk fransk parkering


Utanför den här kyrkan/ihoppackade tivolit bytte David byxor


Jag har hittat Arne Ankas hemstad. Visste inte att han var frans"anka"


Är du någonsin i Meursault i Bourgogne - ät på Les Arts! Och när du är klar med den utsökta maten och det goda vita vinet från Bourgogne så SKA du ta crème bruléen!


Meursault ligger i vindistriktet Côte d'Or


Det här året (i skillnad från Italien, Augusti 2009) pallade vi inga vindruvor. De var liksom  inte riktigt klara ännu


Jag vet inte HUR många katter och hundar jag har tagit kort på under den här resan!?

Efter två nätter i Paris bar det av mot Bourgogne och staden Meursault. David fick lov att bryta sitt löfte som han givit sig själv. Att aldrig köra längs Champs Élysées. Men så blev det. Och det gick väl bra - förutom att det typ tog en timme att ta sig ut ur Paris pga storstadsköer.

På vägen från Paris mot Bourgogne gjorde jag en upptäckt - nästan alla motorvägsbutiker har färdiga svenska polarbrödsmackor. Helt otroligt! Pain suédois liksom! Jag köpte en sådan med lax. Den var lite uppblött och sladdrig som färdiga mackor brukar vara, men nog smakade det lite svenskt alltid.

Väl framme i Meursault var vi värri värri hangri! Det enda stället som var öppet (pga söndag) var ett lite finare ställe: Les Arts. Och tur var väl det. Jösses så gott det var. Både min kyckling och Davids anka och så först och främst min crème brulée!!!! Nom nom! Oturligt nog var den stängd på måndagen, annars skulle vi nog ätit där igen!

Sedan tog jag en massa kort på en liten katt.

Klart slut.

Frankrikeresan dag 11 (11/6) - Snabbmacarons...


Åh! Skinka på mackan!!


Utsikten från hotellrummet - basketsupporters


Lyxgalleriorna i Paris


Gallerian Lafayette - taket


Lafayette


Det var kul så länge det varade men det blev inget parisehjul i år :(


Henne adopterade vi och döpte till Per


Obligatoriska visiten till herr Eiffel


Intrikita mönster


Tror att jag ville ha allt i den här butiken


Det blev ett par smaskiga macarons


Vi vinkade av Notre Dame i fjärran när vi drog oss hemåt i natten

Okej - lördag. Jag blev så grymt glad över frukostbuffén. Skinka! Ägg! Bacon! Ost! Mjölk! Flingor! Osv, osv, osv. AAAAH!!! Alldeles för mycket! Var är marmeladen och croissanterna liksom!? Min mage blev glad över omväxlingen iaf.

Utanför hotellet strömmade basketsupportrar i gröna tröjor ner till RER-tåget. Med trummor och hejarrop basunerade de ut sin entré.

Andra och sista dagen i Paris spenderades på sightsing. Jag ville åka parisehjulet men det visade sig att tivolit som jag och Jenny var på 2009 bara var tillfälligt :( Så det blev inget parisehjul... :'(

Efter Eiffeltorn, restaurangbesök, souvernirinköp osv kom vi hem till hotellet igen. Jag somnade som... någonting som sover mycket... typ en björn på vintern eller nåt... äh!


Frankrikeresan dag 10 (10/6) - Heliga hjärtan, svarta katter och döda grisar


Hejdå Les Andelys


Hur cool får man vara?


Var är vi på väg?


Inte ens GPSen vet...


Första rummet på hotellet iiii... PARIS!! David klagade på standard och städning på rummet så vi fick ett nytt, större rum med fri minibar och gratis parkering. Bra jobbat David!!


Jenny! Nu har jag varit vid den stora fyrkanten!!!David smällde i sig en efterlängtad crèpe


Älskling <3<3<3


Sacre Coeur <3


Passade på att flirta med lite franska poliser när David inte såg


Finaste finaste utsiktien från Sacre Coeur


Blev överlycklig över att ta en kaffe på Chat Noir... tills jag upptäckte att priset fördubblades efter kl 22. Aja, vi satt där i 2 minuter iaf :P


Jenny, det här är för dig!

Jaa... nästan totalt oplanerat bar det av till Paris. Ändrade planer har präglat hela resan pga sjukdom och vädret osv. Men o så bra det blev ändå. Vi gjorde mitt älskade porrkvarter runt Moulin Rouge och upp för backar och trappor till Sacre Coeur. Där var det körmusik och mässande och levande ljus överallt. Det var någon slags polsk katolsk sammankomst. Maffigt och fint och alla troende människor som bad fick mig att vilja tro också.

Angående transport hjälp av en väldigt gullig kille som jobbade nere vid tunnelbanan på både franska och engelska och jag kom undan med ca 100 kronor för att åka metro och RER i två dygn. Riktigt bra pris!!

Allt blir bra med lite crèpe och lite kärlek... <3

Frankrikeresan dag 9 (9/6) - Skogslejon i lejonskogen


Lyons la Forêt - David har flera och finare bilder sin favoritby


David såg en vit kanin med en klocka. Han sprang efter den och ramlade ner i ett hål. Sedan åt han en konstig svamp...


Hundar, hundar överallt...


... överallt, övarallt...


Våra lunchkompisar blev ett lokalt cykellag...


... och snart fick de sällskap av Rivierans cykellag


Sherwoodskogen


Smultroooonnnnnnnnnn, och alla var jättegodaDavid och Goliat


Mmmmmys

Sista dagen i Normandie var svuren till Lyons la Forêt, Davids nya och innerliga kärlek. Som det står ovan så har David fler och bättre bilder av byn, men detta får duga. Där gick vi runt och tittade på alla fina hus, blev utskällda av en massa hundar och lunchade med franska cykelklubbar.

Efter ett nära möte med träd och smultron så blev det lite brassemat och sedan...

Frankrikeresan dag 8 (8/6) - Vad kom först? Näckrosen eller rosnäckan?


Giverny - byn där Monets trädgård och hus ligger. Turisterna hägrar i fjärran


Allé i Monets trädgård


Monets näckrosdammMonets hus. Ja, det är Monet på trappan.


Monets fönster (man fick inte ta kort i huset)


Jag tog med mig David till affären. Efteråt åkte vi hem och vi kokade lite välling och läste saga... ;)


Hemlagat igen, nom nom


Kvällen avslutades på stammisbrasseriet med kaffe och den återkommande pepparkakan

Onsdagen blev Monets dag. Vi styrde mot Giverny där Monet bodde... vi och en massa andra turister. Vi kom överens om att han nog måste ha haft en trädgårdsmästare som hjälpte till för trädgården var inte liten. Det var olika slags näckrosor i dammen och massvis av olika blommor och träd och vad man annars kan ha i en trädgård därutöver. I huset fick man inte ta kort, men jag tog några kort ändå (såklart) tills jag fick skäll. 

Sedan åkte vi hem till Les Andelys och handlade. Inget mer vetemjöl till mig (baguette, croissant och marmelad verkar vara den enda frukostmaten som finns i detta land) så vi sket i pasta och blandade ihop lite kött och grönsaker efter lite mixtrande med stekpannan som låg i två delar. Gott gott.

För att sätta punkt för punkten på punkelipunkten så tog vi en varsin kaffe på det brassigaste brasseriet i brassestan.

Frankrikeresan dag 7 (7/6) - Vad gör man när myrorna är i benen?


I'm blu, I'm a diid I'm a daj...


Efter fallet


Snuttegullhund. Satt på muren utanför B&B't där han bodde


Gås till höger fick sten på vingen och pojke fick baguette i huvudet


Hemkokt färstpasta à la fransk färdig provencalsås


Picnic (eller piquenique som man stavar på franska) med utsikt över Seine - Les Andelys


Utsikt över Normandiskt landskap i solnedgången


Slottruin(YIPPIE!!)en Gaillard ovanför Les Andelys


Fängelsehåla? Trappa upp till vad? Stod det en vas i fönstret?


Vem tittade ut här?


Vad fanns här inne? Var man ledsen eller glad i det här rummet?

Tisdagen. Eftersom alla affärer hade varit stängda söndagen och måndagen så tänkte vi att vi äntligen skulle shoppa BH (glömda alla hemma :S). Mitt i allt ramlade jag på en trottoarkant och så har jag ont i knät igen. Iaf så gick inte shoppingen så bra, så till slut gav vi upp, tog en varsin omelett och drog iväg på upptäcksfärd.

Efter promenad runt stad och längst Seine så gjorde David sitt dagliga boulangeri/patisseriebesök. Men vi hade inga kontanter och hon tog bara kort när man handlade för minst 10 euro. Efter flera dåliga anvisningar och en hel del irritation gav vi upp sökandet efter en bankomat och sket i att köpa bakelser från bageritanten med de första dåliga anvisningarna.

Vi handlade istället lite matvaror, lagade ihop en pasta och satte oss på gräset nere vid vattnet och njöt av de sista solstrålarna.

Vi avslutade dagen med att besöka stadens slottsruin, Gaillard. (Richard Lejonhjärta ritade slottet 1196 och det var hans favoritslott.) Jag sprang runt som besatt för andra dagen i rad. Solen låg röd och vacker i horisonten och det var en fin kväll. Sommar, solnedgång, en underbar pojkvän, en ruin(!) kan det bli bättre?

Frankrikeresan dag 6 (6/6) - Som ett barn i en ruin


I "Lyons la Forêt" hittade David en kompis med samma färg på jackan


Slottet utanför Lyons la Forêt


Skitsöt katt som följde efter oss överallt runt slottets omgivningar trots att vi inte ens klappade den :(


Slottsruinen i staden Gisors


Slottsruinen


Jag sätter en femma på att det här är skitrännan


Jobbigt om den här "dörren" stängs när man råkar stå därunder

Den här dagen (måndag) var helt oplanerad. David hittade en stad på kartan och dit drog vi. Lyons la Forêt. Den är full av gamla korsvirkes- och tegelhus, det finns nog inte ett enda som är lik ett annat. David blev totalförälskad vid första ögonkastet!! Vi återkommer till den här staden.
Sedan åkte vi ut till ett slott i närområdet, men det var bara öppet på helgerna och det kostade 30 kr att gå in i trädgården så vi tog kort utifrån och blev förföljda av en katt i desperat behov av sällskap.

Efter det gick turen vidare till staden Gisors. Staden var i viss brist på charm trots flera trevliga gamla hus men ack, det hjälpte inte mycket. Däremot fanns längst upp på en kulle i staden en slottsruin. Jag vet inte vad det är med ruiner men jag iaf blir som barn på nytt och springer runt överallt på en och samma gång känns det som. Underbart kul! Det charmigaste tycker jag är att man ser in i byggnaderna som en genomskärning. Och dofterna. Allt det gamla. Fantasin bara flödar. 'Vad kan det där ha varit för rum?', 'Är det där en fängelsehåla?', ' Vem bodde där?'. Underbart härligt upplyftande.

À bientôt!

Frankrikeresan dag 5 (5/6) - Dagen D, le Jour J, The D-day


Musée Mémorial de la Bataille de Normandie.
Fransk (tror jag) soldat från andra världskriget, dagen D (le jour J). Personliga tillhörigheter: däribland hemgjorda spelkort med valörer av blyerts


Körde man lite för snabbt så syntes man lite för mycket...


Copyright: David
Jag och min Liverpoolare


Efter museibesök gick vi och åt och David fotgosade lite med den mjuka tygtapeten på restaurangen


Här väntade tyskarna när de allierade stormade Bayeux's stränder


Ingångarna till bunkrarna syns överallt på sluttningarna ovanför stränderna Utah beach, Omaha beach ( där USA's trupper landsteg), Sword beach, Gold beach (där Storbritanniens trupper landsteg) och Juno beach (där Kanadas trupper landsteg). Vi besökte dock bara Omaha beach.


Här, i de kalla och fuktiga bunkersystemen, låg tyskarna, redo att försvara kustremsan


Här kom skeppen in den 6e juni, 1944. En stormig morgon 06:25 rullar 32 amfibiebåtar in på stranden tillsammans med ett kavalleri. 06:35 stormar den första fotburna truppen stranden. Det regnar och det är kyligt och dimmigt och tusentals tyska soldater väntar i sluttningarna beväpnade upp till tänderna och i skydd av bunkrarna. Hur skulle du ha känt dig?


Sluttningarna döljer många bunkrar - och dolde många tyska soldater
Copyright: David
Här var militärlägret för krigsfantaster. Undrar hur de firade Dagen D

Dagen (söndag) döpte vi till "Dagen D-dagen". Vi startade allt med ett besök på Musée Mémorial de la Bataille de Normandie. Där fick vi läsa på ordentligt om vad som egentligen hände. I korthet: de allierade invaderade Frankrike för att befria landet från nazisterna (mer kan läsas på wikipedia...).

Efter museibesök fortsatte vi dit det hela utspelades, den berömda kustremsan som var utgångspunkten för invasionen. En av de första städerna som befriades från tyskarna var Bayeux som vi åkte igenom på väg mot vårt nästa mål. Det är tack vare det som staden är så väl bevarad. Några kilometer ifrån staden ligger stranden som numera kallas Omaha beach efter de amerikanska truppernas invasion.

Faktum är att dagen vi besökte museum och strand så var det dagen innan årsdagen av landstigningen. Därav rullade det omkring en massa amerikaner och britter i militäruniform och stridsjeepar överallt på småvägarna. Vi hittade t.o.m ett militärläger ute i regnet för inbitna krigsfantaster...

Sammanfattning: krig är hemskt och det är pinsamt och barnsligt att mäktiga människor inte klarar av att hålla fingrarna borta från varandras landsgränser, naturtillgångar och vad annat det nu kan vara. Att inte lyckas lägga sitt ego åt sidan och tänka på alla människor som får sätta livet till för någonting helt jävla onödigt är tragiskt!!!

Frankrikeresan dag 4 (4/6) - Var är gietternas hoorn?


När vi lämnade Giethoorn så blev jag kär i en giet utan hoorn... pussinuss...!


Men David!! Äta schnitsel i Holland... vet hut!


En himmelsk uppenbarelse?


Framme i Les Andelys - Frankrike med väldigt fina spretiga korsvirkeshus


Vad kan man säga om ett land som har ett övergångsställe på parkeringsplatsen och, ännu intressantare, att faktiskt parkeringsplatsen ligger mitt på ett torg?

Nu är vi efter ytterligare mer än 60 mils bilväg framme i Les Andelys. En stad djupt nere i en dal vid floden Seine. Uppdateringar om staden kommer iom att vi efter de här bilderna är tagna kommer bo här i 4 nätter.  À bientôt!!

PS: Frankrike är smått omöjligt om man inte kan franska...: DS


Frankrikeresan dag 3 (3/6) - Var är väderkvarnarna?


Öresundsbron - underground


David beställde inte en, inte två utan TRE röda pölser när vi kommit in i DanmarkEfter färden genom Danmark tog vi färjan från Rödby till Puttgarden (Tyskland)


Copyright: David
En 12 timmar lång bilfärd senare är vi framme i Giethoorn i Holland där vi omedelbart efter incheckning letar upp en restaurang. Skitgod mat med en "miljard" (6) tillbehör


Copyright: David
Jag kan verkligen förstå att Giethoorn kallas för Hollands Venedig. Överallt gick kanalerna och alla verkade ha minst en båt vid sitt hus (och busungarna gasade runt med båtarna överallt).


Copyright: David
En riktigt bra måltid kräver sin efterrätt!!

På fredag morgon bar det då av mot Giethoorn från Varberg.
Bil: Varberg (SE) - Malmö (SE)
Bil Öresundsbron: Malmö (SE) - Köpenhamn (DK)
Bil: Köpenhamn (DK) - Rödby (DK)
Färja: Rödby (DK) - Puttgarden (DE)
Bil: Puttgarden (DE) - Giethorn (ND)

12 timmar tog det och när vi var framme var David riktigt trött på att köra och jag var riktigt trött på att läsa karta. Vi checkade in och försökte hitta restaurang. Den första restaurangen hade stängt köket och bra var väl det för då hittade vi en annan restaurang med uteplats i kvällssolen med grymt god mat.

Efteråt gick vi staden runt i den ljumna kvällsluften och tittade på alla fina hus längst de otaliga kanalerna och lyssnade på pojkars rusiga tjut när de körde in i saker med familjernas båtar.

Till slut gick vi hem och lade oss och sov gott trots att vårat tak/grannens golv måste ha varit tunt som papper eftersom jag till och med hörde när de reste sig ur sängen eller lät höra en liten suck eller fes en liten fis.

<3 Giethoorn

Frankrikeresan dag 2 (2/6) - Får får får?


Davids VIP-frukost


Strandpromenad


Jag ville lite bli fårbonde...

Så skedde det lite oförutsedda händelser. Under natten mellan onsdag (1/6) och torsdag så blev David sjuk. Torsdagen spenderades hos pappa med återhämtning och mycket sovande för stackars David. Pappa och Lone åkte på Danmarks-semester på morgonen så jag och David fick huset för oss själva.

Medan David sov så gick jag på promenad ner till havet. Då träffade jag på min nya stora kärlek, fårtanten. Alla andra får backade lite när jag kom, utom fårtanten. Hon bokstavligt talat trängde sig fram mellan de andra fåren och pressade ut huvudet mellan stängslet. Så fantastiskt söt!!!!

Det var torsdagen det! Rätt skönt var det ändå att få stanna kvar och ta det lugnt en dag.

PS: glöm inte att kolla om jag ljuger på Davids reseblogg :DS

Frankrikeresan dag 1 (1/6) - Köttkulla


Morgonen började lite sådär i brist på frukost. Gjorde lite microgröt och kompletterade sylten med jordnötter... iiinget konstigt aaaalls


1,5 timme sent och off we go!I Gränna. I want!!!


Gryyyyymt!


Hahahhaahhaha!!!!


Pappas oupptäckta talang. Snäckinsamling.


Lone in the master chair

It's my vacation baby!!


Idag är första dagen på min semester. Imorgon drar vi ner till pappa i Varberg :D Sedan vidare mot Hollan och sedan Frankrike osv, osv, osv. Let's go babz! Wooooot!!!!!!!! Nu sova...

PS - Har ingen frukost :C - DS

RSS 2.0