Frankrikeresan dag 13 (13/6) - All we need is...


Château de la Rochepot


Sleep à la 1200-tal







Vackra glaserade takplattor


Vid toaletterna hittade vi de här


Vindlande by vid klippornas fot


Yrsel...


Underbaraste loppmarknaden


Titta noga på högen med tidningspapper och annat skräp


Varför man dricker vin i Bourgogne. Ironiskt nog såg jag den när David var inne i en butik bredvid och köpte skitdyra småflaskor med vatten
Översättning: "Här ser du varför man aldrig dricker vatten längre i Bourgogne" (det är ett vindistrikt)


L'hôtel de Dieu (Guds hotell) i Beaune

Måndagen spenderade vi i Beaune... bland annat. Men först åkte vi till staden Rochepot för att besöka slottet med samma namn. Det byggdes på 1200-talet och det ägdes av en högt framstående riddare av släkten Pot på 1500-talet. Därav kom namnet på både stad och slott. Under franska revolutionen (slutet av 1700-talet) ruinerades det men återkontruerades igen under slutet av 1800-talet.

Efteråt åkte vi till Beaune för att traska runt lite i staden eftersom: i Meursault som vi bodde i var allt stängt pga "måndag". För att komma till Beaune åkte vi en riktig bergochdalbaneväg. Upp ner, upp ner, upp ner. Vi kom upp på en höjd med i princip lodräta väggar till marken långt nedanför. Jag insåg en gång för alla att jag är seriöst höjdrädd. Jag hade ångestkänslor i magen till och med när David stod nära kanten. Jag blev tvungen att vända mig om och gå tillbaka till bilen

Iaf så hittade vi en stor loppmarknad (med mer seriösa expositörer) i Beaune. Den var belägen i en stor hall och den var anordnad av en supporterklubb för ett lokalt fotbollslag.
Händelser:

1) Jag letar toalett och blir anvisad av två skilda funktionärer till en dörr där det stor privat. När jag försöker gå in så säger en sur gubbe att det bara är till för expositörer. Jag går tillbaka till funktionären som jag pratade med sist som sitter i kassan vid entrén. Han debatterar lite högljutt med den sura gubben och tycker att han är fånig men gubben vill inte ge sig. Till slut tar funktionären med mig till sin kassalåda och ger mig 50 cent (ca 5 kr) för att gå till betaltoaletten utanför. Världens gulligaste!!

2) Jag har kommit in igen efter toabesök och hittar en man som bland annat har en låda med massa gamla pengar. Jag har en del mynt hemma och bestämmer mig för att utsöka samlingen Jag rotar igenom lådan på gamla franc och centiments i mynt och sedlar. Efter någon minut får jag sällskap av expositören i fråga (en ny, inte han sura gubben). Han och jag står och gräver i lådan tills vi har fått fram en ganska komplett samling från 25 centimens till 5 franc (småpengarna 25-50 centiment i sedlar!). Jag siktar in mig på 20-talsmynt men tyvärr fattas några så jag får nöja mig med 40-talare. Jag tackar så hemskt mycket för hjälpen och betalar 5 euro för mina franc.

3) David behöver lite tolkning hos en tant som står och säljer frankerade och stämplade vykort från olika länder. Medan David står och kollar gamla vykort från Sverige med text på franska inser jag att den här tanten också har en låda med gamla pengar. Jag hittar en av mynten som fattas från 20-talet. Jag frågar "hur mycket?" men hon och vad jag antar är hennes man säger att det är för lite för att betala för och jag får den. Jag tackar så hemskt mycket.

4) Några sekunder efter jag har mottagit gåvan så kommer snälla expositörsgubben med pengalådan och visar att han har hittat mynten från 20-talet som fattades från det jag köpte av honom och säger att jag får dem. Jag tackar än en gång så hemskt mycket och känner mig helt överväldigad över att jag får pengar både från höger och vänster.

5) David hade gått och fnulat på ett fotoalbum med en massa privata foton som en fransk soldat hade tagit under andra världskriget. Vi gick tillbaka till mannen som hade det för salu och pratade lite mer med honom. Pang och bom så slutade det iaf med att David köpte hela albumet.

En händelserik dag blev det!

Kommentarer
Postat av: Berglund

har du samla på pengar förut? :)

2011-06-18 @ 10:22:25
Postat av: David

Johan har inte du samlat på nått nån gång?

2011-06-22 @ 13:05:01
URL: http://resebesos.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0